تراوا یعنی تراوش کننده و سیستم آبیاری زیرزمینی تراوا، سیستمی است که با استفاده از لوله های متخلخل اسفنجی (porous pipe) ، آب، کود، سم و اکسیژن را در یک فضای رطوبتی، مستقیما در اختیار ریشه قرار می دهد و اجازه نمی دهد حتی یک قطره آب هدر رود.
جدیدترین نسل از روش های آبیاری قطره ای، آبیاری توسط لوله های متخلخل اسفنجی می باشد که در آن به جای استفاده از قطره چکان یا نوار های آبیاری ،قطره های آب به صورت نشت و تعرق از دیواره لوله به بیرون نفوذ می کنند و همین تغییر به ظاهر کوچک ،مزایای نسبی بیشماری را به دنبال خواهد داشت که می تواند امید تحول اساسی در زمینه بهینه سازی مصرف آب و رشد مناسب گیاهان باشد.لوله های اسفنجی سوراخ دار نیستند لیکن یک فضای رطوبتی ملایم و یکنواخت ایجاد میکنند.سیستم آبیاری به کمک لوله های متخلخل اسفنجی در واقع همان سیستم قطره ای تکامل یافته است که در آن بسیاری از مشکلات تبخیر،گرفتگی منافذ،آسیب پذیری ،تجمع در ریشه ،دست و پا گیر بودن و...حل شده است.
کاربرد لوله های تراوا:
آبیاری باغات
آبیاری فضای سبز و چمنزار
هوادهی در استخرهای آب به منظور اکسیژن رسانی بهتر در آب و افزایش ظرفیت تولید آبزیان در واحد سطح
آبیاری گلخانه ها :کشت هیدروپونیک
تزریق گاز اکسیژن و ازت به ریشه گیاهان
مزایای استفاده از لوله های تراوا:
صرفه جویی آب به میزان حداکثر
عدم وجود تبخیر
صرفه جویی اقتصادی :عدم نیاز به قطره چکان ،بابلر،میکروجت و ...
عمر طولانی سیستم بسته به نگهداری و سرویس بین 15 تا 30 سال
قابل استفاده در فشار های پایین
قابل استفاده بر روی سطح زمین و زیر خاک
مصونیت از سرما و گرما
مصونیت از آسیب و سرقت
گسترش بیشتر ریشه
قابل استفاده در هر نوع خاک و آب و هوا
عدم مزاحمت برای ماشین آلات و کارگران
مصونیت از حیوانات و جوندگان
عدم نیاز به تسطیح و تراز بندی
و......
در ساخت این لوله ها از پلی اتیلن HDPE بهره گرفته شده است.فشار عملیاتی آن از 0.1 تا 0.8 بار می باشد،
برای فضای سبز این لوله ها را در عمق 15 سانتی متری زیر خاک قرار میدهند . لوله ها به صورت موازی و به فاصله 30 تا 50 سانتی متر از یکدیگر قرار میگیرند که تمام سطح خاک را به یک اندازه مرطوب می نمایند و سپس چمن کاری انجام میشود.
در حال حاضر در دو نوع تایوانی و ایرانی موجود می باشد که تفاوت چندانی ندارند ،نمونه ایرانی قیمت مناسب تری دارد و به پشتوانه دانش فنی اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد و نیروی کار جوانان تحصیل کرده ایرانی در زمینه های گوناگون پا به عرصه صنعت نهاده است.